Mannehelse

Naturterapi ved ereksjonssvikt og nedsatt seksuell lyst?

Det er stort fokus på ereksjonsproblemer og impotens blant unge menn i NRK Nyheter for tiden. I en tidligere artikkel skriver NRK at tall fra Reseptregisterert viser at bruken av potensmidler blant menn i alderen 15 – 29 år har økt kraftig de siste ti årene.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Erektil dysfunksjon og impotens rammer fem prosent av alle 40-åringer, ti prosent av 50-åringene og 20 – 25 prosent av de over 65 år. Det finnes studier som viser langt høyere forekomst av problemet. [Jfr. Norsk Helseinformatikk]

Uavhengig av andre sykdommer kan pasienter ha problemer med ereksjon, seksuell lyst, utløsning eller orgasme, og de kan oppleve smerte under seksuell aktivitet. Nedsatt seksuell lyst hos menn er et sammensatt område hvor seksuell aktivitet tidligere i livet, fysisk og psykisk helsetilstand og mulighetene for å få en partner spiller inn.

Hos yngre menn, uten kjent sykdom som plutselig opplever sviktende ereksjon, er det mest nærliggende å tro at det er psykiske årsaker som ligger til grunn. Et vanlig eksempel på dette er prestasjonsangst som kan skyldes usikkerhet og/eller manglende erfaring. I tillegg sliter mange ungdommer og unge voksne med å akseptere sin egen kropp og sin seksualitet.

Vrangforestillinger om utseende og kropp (dysmorfobi) er hyppig, og problemer med seksuell preferanse er også vanlig. Å være «annerledes» er fortsatt vanskelig og kan føre til isolasjon, ensomhet og avmakt. Unge homofile har høyere risiko for psykiske plager og høyere forekomst av selvmord.

Hos eldre menn som opplever vedvarende erektil dysfunksjon, er det høyere sannsynlighet for at organisk sykdom er årsaken til problemet. Sykdom som kan påvirke potensen er blant annet hjerte-/karsykdommer, diabetes, nevrologiske lidelser og psykiske lidelser. Røyking, alkohol og usunn livsstil kan også gi impotens over tid. Enkelte legemidler kan også føre til impotens.

Seksualiteten er en viktig del av livskvaliteten for de fleste menn. Reduksjon i seksuell funksjon er noe menn i alle aldre kan oppleve, men fortsatt synes mange at det er vanskelig å diskutere den slags problemstillinger med partner, venner, lege og andre helsearbeidere. De oppsøker ofte lege eller terapeut av andre årsaker.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Kan homøopati og massasje hjelpe?

Innen homøopatien finnes flere midler som under utprøving har vist seg å påvirke seksuell lyst og ereksjon. Ut fra likhetsprinsippet, vil de samme midlene kunne påvirke denne tilstanden også hos pasienten – alt ut fra aktuelle individuelle symptomtegn og helsemessig tilstand. Homøopati vil være spesielt nyttig dersom ereksjonssvikt og manglende seksuell lyst skyldes psykiske årsaker.

Massasje løser opp spenninger i kroppen, øker blod- og lymfesirkulasjon og tilstrømming av næringsstoffer i muskler og vev. Ved massasje stimuleres i tillegg de sensoriske reseptorene i huden og gir en følelse av velvære. Massasje vil være spesielt nyttig dersom erektil dysfunksjon skyldes stagnert sirkulasjon og manglende blodtilstrømming.

Både homøopati og massasje er skånsomme behandlingsformer som stimulerer kroppens funksjoner og sensibilitet, uten risiko for alvorlige bivirkninger. Begge behandlingsformene vil øke potensialet for bedring av den generelle helsetilstanden, som på sikt vil kunne påvirke og forbedre tilstanden ved ereksjonssvikt og manglende seksuell lyst.

Se andre relevante artikler