svangerskap

Homøopati og massasje under svangerskapet

Mer enn noen gang er det viktig å ta godt vare på seg selv under og etter svangerskap – ved å spise sunt, få i seg tilstrekkelig med væske, trene regelmessig, sørge for god søvn og ha jevnlig kontakt med lege og jordmor.

Gratulerer til alle jordmødre og -fedre på den internasjonale jordmorddagen 5. mai! Verdens viktigste jobb.

Men selv den sunneste mor kan utvikle ubehageligheter som morgenkvalme, halsbrann eller forstoppelse under svangerskapet. Mange kvinner oppsøker derfor homøopat og andre naturterapeuter i dennen perioden.

Homøopati

Homøopatisk behandling er trygt å bruke og kan være en god støtteterapi både under svangerskap og etter fødsel. Homøopatiske midler er sterkt uttynnet og skånsomme både for mor og barn.

Et svangerskapet innebærer store forandringer i kropp og psyke, og for en del kvinner kan dette skape følelsemessig usikkerhet og frykt. Under en homøopatisk konsultasjon vil dette aspektet være et viktig moment. Ved homøopatisk behandling blir det voksende barnet betraktet som en integrert del av moren. Dermed vil et passende homøopatisk middel som stimulerer vitaliteten til moren og som samtidig avdemper eventuell frykt og bekymring, være til fordel også for barnet.

Etter fødselen kan homøopatisk behandling brukes for å avhjelpe og fremskynde naturlig legning for både mor og barn. Flere homøopatiske midler har vist seg å ha gunstig innvirkning på produksjon av morsmelk, såre brystvorter og andre problemer ved amming. Midlene kan brukes for å lindre slike plager og vil gjøre det mulig for en mor å glede seg over å amme barnet sitt lenger. Midler gitt til en ammende mor, vil også være til hjelp for barnet.

Dersom det er ønskelig å bruke homøopatiske midler i tillegg til vanlig oppfølging i helsevesenet før og under fødsel, er det viktig at lege og jordmor er inneforstått med dette og får god informasjon om hva det innebærer.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Massasje

Et svangerskap er en ekstra belastning for kroppen, og flere opplever stivhet og smerter i kroppen. Etter fødselen opplever mange en utfordrende tid med korte søvnperioder, mye løfting og uvant bæring, noe som kan gi økt spenning i muskulatur og vev.

Jevnlig massasje kan være en god støttebehandling i forhold til smerter i rygg, nakke, korsrygg og bekken. Massasje stimulerer blodsirkulasjonen i muskler og vev og vil også kunne avhjelpe hovne legger og føtter. For de fleste virker behandlingen avslappende og beroligende, og mange føler seg følelsesmessig mer balansert etterpå.

En avslappet mor som føler større velbehag, vil ha gunstig innvirkning også på barnet – både under svangerskapet og etter fødsel.

Illustrasjonfoto: Pixabay