Aromaterapi

Fem vesentlige punkter for vellykket bruk av eteriske oljer

Mange forbinder aromaterapi med avslappende og velgjørende massasje og spa-opplevelser. Ikke alle er klar over at aromaterapi med bruk av eteriske oljer og andre aromatiske forbindelser har en mye bredere og mer allsidig bruk. Aromaterapi kan benyttes ved en rekke fysiske og psykiske lidelser og plager – både i akutte og kroniske faser – ved infeksjoner, muskelverk, stølhet og spente, stramme muskler, samt ved søvnproblemer og utbrenthet, for å nevne noe.

Robert Tisserand, rektor ved Tisserand Institute, har skrevet en artikkel som gir et godt bilde av aromaterapeutisk behandling av enkeltindivider og aromaterapeutens utfordringer og muligheter, sammenlignet med utvikling av kommersielle velværeprodukter og dufter til bruk for mange tusen mennesker.

Illustrasjonsfoto: AdobeStock

Five steps to successfully using essential oils in skin care – Robert Tisserand | Tisserand Institute

Fritt oversatt av naturterapeut MNNH Svein Johannessen

1. Om oljeblandinger til bruk for én person kontra blandinger for flere tusen

I en behandlingssituasjon lager aromaterapeuter oljeblandinger med eteriske oljer for enkeltindivider. Fordelen er da at man har direkte kontakt med den som skal bruke oljen, samtidig som at en konsultasjon/anamnese er viktig del av prosessen. På den måten kan man skreddersy behandlingen for den enkelte og følge med på utviklingen, noe som gjør det lettere å vurdere og balansere risiko og nytte. For eksempel kan du gradvis skalere mengde eterisk olje, starte lavt og øke med 0,5 % eller 1 % om gangen om nødvendig. I tillegg får man mulighet til å observere om oljeblandingen fungerer som tenkt, med mulighet for å prøve en annen blanding dersom ikke. Ved behandling inneholder de fleste oljeblandingene for enkeltindivider 3-5 ulike eteriske oljer.

Ved kommersiell utvikling av oljeblandinger for et større marked, jobber man mer i blinde. Man møter ikke kundene ansikt til ansikt (jo, kanskje noen…), og det er vanskelig å observere eller kontrollere hvordan den nøye uttenkte blandingen virker. Dermed vil også sikkerhetsvurderingen være av aller største betydning.

La oss leke litt med tall – og la oss si at vi vet at én av ti tusen mennesker vil få en uønsket reaksjon av en oljeblanding vi lager. (Vi kan egentlig ikke vite det, men la oss si at vi gjør det.) Som aromaterapeut kommer du ikke til å se 10.000 mennesker i praksisen din – noen gang. Dermed vil du sannsynligvis heller aldri se en negativ reaksjon på den oljeblandingen. Men hvis du selger blandingen til en million kunder i løpet av et år, vil opp mot 100 personer ha en negativ reaksjon – omtrent to hver uke i gjennomsnitt.

Illustrasjonsfoto: AdobeStock

Nå handler det ikke bare om sikkerhet heller. Når man har direkte kontakt med en person, kan man finne ut hvilke eteriske oljer eller blandinger hen liker og hvilke hen ikke liker. Dermed kan man lage en oljeblanding de virkelig vil like og derfor (a) bruke og (b) dra nytte av. Når man lager oljeblandinger for flere tusen, har man ikke den muligheten. Dermed blir den kreative prosessen noe annerledes, og det å lage produkter som lukter godt – for folk flest – viktigere.

En duft for et kosmetisk produkt, uansett om det er naturlig eller syntetisk, vil generelt sett være mer kompleks enn en blanding av 3-5 essensielle oljer for bruk i en profesjonell aromaterapeutisk praksis. Denne kompleksiteten gjør det mulig å utvikle duften på huden, fra ‘topptonen’ til ‘undertonen’ – for å gi produktet mer pondus og ønsket duftvirkning. Avhengig av produktets endelige bruksområde, kan det godt hende at en enklere blanding kan være mer passende.

2. Om oljeblandinger for terapeutisk bruk og blandinger for duftens skyld

En av de store fordelene med aromaterapi er det faktum at terapien er multifunksjonell, at den har positiv effekt både på hud, kropp og sinn. Samtidig fører den samme allsidigheten ved bruk av eteriske oljer til at “aromaterapi” kan være et vanskelig fag å definere helt nøyaktig.

Tisserand Institutes kurs Essential Oil Kinetics Masterclass handler blant annet om forskjellen mellom effekten en aroma har på psyken vår (hvordan den får oss til å føle), og den (psykofarmakologiske) påvirkningen på aromatiske molekyler i hjernen.

Dette er to helt forskjellige ting, og begge skjer samtidig, noe som resulterer i en ‘netto’ psykologisk effekt. Men det faktum at vår opplevelse av og reaksjon på en duft varierer fra person til person, gjør det ganske utfordrende å forutsi den nettoeffekten. Vil en spesiell aroma få deg, barnet ditt eller hunden din til å slappe av? Og selv om den gjør det, hvor ofte skal aromaen inhaleres (hva med tilvenning?) og i hvilken dosering og styrkegrad?

Noen av våre aromatiske ingredienser vil bli brukt kum for luktens skyld, noen hovedsakelig for deres gunstige helsemessige egenskaper (et behov som ofte bestemmer ‘retningen’ til den ferdige oljeblandingen) og andre av begge årsaker. Vårt mål er ‘funksjonelle dufter’ – oljeblandinger som lukter godt i tillegg til å være et viktig bidrag til den totale effekten av produktet.

I utgangspunktet ønsker vi å dekke alle områder. Vi søker å lage en blanding som både vil ha effekt på huden OG lukte godt. Det er ingenting i veien for å søke psykodermatologisk effekt. Man må bare sørge for kunnskap om hva man gjør og hvorfor, og ha en formening om hva kostnadsparameterne dine er.

Kurset Essential oils for healthy skin handler om hvordan man lager oljeblandinger som vil være gunstig for bestemte hudtyper og tilstander, som sensitiv hud eller atopisk dermatitt, med ubetydelig risiko.

3. Om å lage oljeblandinger

Når blir egentlig en ‘blanding’ en ‘duft’? Jeg vil forslå på et sted rundt 10 eteriske oljer i samme blanding. I en duft er en god balanse mellom topp-, middels- og basistonene, i tillegg til en del andre faktorer, viktig. Parfymører jobber for det meste med syntetiske duftmaterialer, da dette gir større allsidighet og også bidrar til å holde kostnadene nede. En kommersiell, for det meste syntetisk duft, kan inneholde 100 ingredienser. Dersom man kun bruker eteriske oljer og naturlige ekstrakter, jobber man allerede med komplekse stoffer, ettersom hver enkelt eterisk olje inneholder hundrevis av bestanddeler. Å blande 100 eteriske oljer, vil mest sannsynlig skape et komplett kaos. Jeg har selv laget kommersielle blandinger med så mange som 25 ingredienser, noe jeg ikke lenger gjør og heller ikke vil anbefale. Du trenger egentlig ikke mer enn 10 eller 15 på det meste.

  • Trinn én – et viktig aspekt når man skal lage en oljeblanding er selve ‘visjonen’ – å vite hva det er man vil oppnå. Hvis du tilfeldig og ‘intuitivt’ legger til dråper av dette og hint, kan det godt hende du ender opp med bortkastet arbeid. Det er viktig og nyttig å ha en ide om ‘hvor du skal’ – om du vil ha noe mykt og floralt, noe mørkt og mystisk, noe krydret og oppkvikkende eller noe grønt og beroligende osv.
  • Trinn to – prøv å finne en grunnleggende ‘akkord’ med bare to eller tre ingredienser som lukter veldig godt sammen. Kjenne etter: Ikke bra sammen, veldig bra sammen! Hvis blandingen ikke begynner med en wow!-faktor, kan det godt hende den kommer, eller like gjerne ikke kommer, ved å legge til flere eteriske oljer. Ikke vær redd for å eksperimentere med uvanlige kombinasjoner. Det er helt greit å blande lignende eteriske oljer, noe vi ofte må gjøre, men for duftens skyld trenger man kontraster. Eksperimenter med jasmin og vanilje, med rose absolutt og gurkemeie CO2-ekstrakt, eller med patchouli og tysk kamille CO2-ekstrakt. Det er mulig å lage en helt akseptabel blanding med relativt rimelige eteriske oljer – kanskje copaiba, sitron og palmarosa. Men dersom du er på jakt etter sofistikerte blandinger med ekte duftpåvirkning, vil det være vanskelig å oppnå uten også å bruke noen dyre ingredienser.
  • Trinn tre og til slutt – her skal det bygges videre på den grunnleggende ‘akkorden’. Denne prosessen innebærer mye prøving og feiling. Her gjelder det å prøve mange ting og finne ut hva som fungerer eller ikke fungerer. Husk at det kan ta uker å få en enkelt oljeblanding helt riktig. Du trenger ikke bare de ‘riktige’ ingrediensene for å oppfylle visjonen din, men du trenger også de riktige mengdeforholdene Slikt tar tid å etablere.

Lukta er viktig for at oljeblandinga skal være en suksess. Derfor må duftdelen fungere godt med basis-ingrediensene i blandinga.

4. Om råvarene

Det er en livslang prosess å oppdage nye råvarer, men også en kjærkommen del av selve ‘oljeeventyret’. Det finnes flere hundre kommersielt produserte eteriske oljer, i tillegg til mange absolutter og CO2-ekstrakter. Mitt forslag er å bygge din egen samlingen over tid og bli kjent med råvarene dine én om gangen. Du trenger ikke hundrevis, men kanskje rundt 50. Lag dine egne lister og tabeller over hva som passer godt med hva. Noen materialer er vanskelige å jobbe med, enten på grunn av konsistens (noen ekstrakter er for eksempel faste ved romtemperatur) eller fordi de ikke passer med andre oljer når det gjelder det rent duftmessige.

Men obs – dette kan bli en kostbar øvelse! Absolutter og CO2-ekstrakter er ofte dyre i innkjøp.

5. Om hudpleie

Eteriske oljer har mange egenskaper og kan blant annet redusere betennelse, motvirke solskader og aldringsprosessen, balansere hudens mikrobiom og mye mer. Selv om det er visse egenskaper vi ikke kan forvente av produktene våre, kan vi likevel lage oljeblandinger som er fordelaktige for pasientene våre. Da er det viktig å tenke på at det er synergieffekten mellom duftdelen og de andre ingrediensene i produktet, som fører til reell gevinst.

Illustrasjonsfoto:AdobeStock

Og husk – vårt mål er funksjonelle dufter; vi må bare å vite hva vi gjør. Det handler om å vite hvorfor mentol gir en avkjølende sensasjon på huden din. Mentol aktiverer TRPM8-kanaler som er kuldefølsomme reseptorer i huden. TRPM8-aktivering har også andre fordeler, som for eksempel å redusere smerte eller kløe. Mentol eller peppermynteolje blir for eksempel mye brukt i balsam og linimenter, delvis fordi mentol gir en kald følelse, men også fordi kroppens respons på kulde er økt blodsirkulasjon. Dermed er resultatet en innledende avkjølende sensasjon etterfulgt av en lett varmeeffekt, som i tillegg er smertestillende. (Kulden er egentlig ikke kald; det bare kjennes slik ut.)

Tysk kamille CO2-ekstrakt, ringblomst CO2-ekstrakt og rose otto er alle fantastiske antiinflammatoriske aromater, mens sitronella og sitrongressoljer er soppdrepende. Og på grunn av den kjemiske sammensetningen, er sitronella allikevel mye tryggere på huden enn sitrongress. Elemi-olje har gode deodorantegenskaper og er mye mer pålitelig enn sypressolje, mens korianderfrø og sandeltre er nyttige ved sensitivitetsproblematikk, men må ikke brukes i sterkere konsentrasjon enn ca. 0,5 %.

Målsettingen er å maksimere nytten og minimere risikoen. Da er fortynning nøkkelen, spesielt for ansiktspleieprodukter. Som oftest ønsker vi å oppnå et behagelig duftnivå som bare så vidt kan merkes, og ikke er helt overveldende. En liten andel eterisk olje – for eksempel 1 % av den ferdige oljeblandingen – kan allikevel bidra til psykodermatologisk effekt.