Aromaterapi

 

Aromaterapiens historie er gammel. Bruk av aromatiske oljer under massasje var vanlig i det gamle Egypt, mens bruk av aromatiske oljer for å behandle infeksjoner var vanlig i oldtidens Roma og Hellas.

Aromaterapi kan benyttes ved en rekke fysiske og psykiske lidelser og plager – både i akutte og kroniske faser.

 

Aromaterapi
Foto: AdobeStock

 

Aromaterapi forbindes ofte med avslappende massasje og kremer, oljer og andre hudpleieprodukter tilsatt duftende eteriske oljer. Badesalt og kompresser tilsatt eteriske oljer er også mye brukt. I terapeutisk øyemed kan eteriske oljer også inhaleres og tas innvortes. Terapeutisk bruk av eteriske oljer krever kyndig veiledning – både med tanke på oljenes egenskaper og rett dosering.

Aromaterapi er en fellesbenevnelse for ulike bruksmåter av essensielle oljer. De brukes først og fremst ved massasje, men også til bad, kompresser, inhalering osv. Jfr. NOU 1998:21 Alternativ medisin

timebestilling på nett

 

20 % rabatt for barn, studenter og seniorer

 

Eteriske oljer

skrin med eteriske oljer
Foto: AdobeStock

Eteriske oljer, eller essensielle oljer som de også kalles, er kjemiske komponenter fra aromatiske planter. Oljene fremstilles fra ulike deler av plantene. Hvilke plantedeler som brukes, varierer mellom de ulike eteriske oljene. Destillasjon av aromatiske oljer fra planter er beskrevet både i gamle kinesiske og egyptiske skrifter som forteller om medisinsk bruk av planteoljer der de viktigste bestanddelene er plantenes aromastoffer.

 

Eteriske oljer er svært konsentrerte og kan være fra 50 til 100 ganger sterkere enn virkestoffende i ubehandlet form, og siden oljene er såpass konsentrerte, er det også viktig å utøve forsiktighet i bruken av dem.

 

Virkning og bruk

Massasje
Foto: AdobeStock

Den unike kjemiske sammensetningen i hver enkelt olje, påvirker oss på forskjellig måte. Noen oljer antas å ha antiseptiske egenskaper, andre igjen kan fungere som antidepressiver. Enkelte oljer stimulerer flimmerhårene i luftveiene og virker slimløsende. Andre oljer igjen stimulerer blodsirkulasjonen lokalt og kan blant annet virke lindrende ved muskel- og skjelettsmerter.

 

Det meste av behandlingen som utføres av norske aromaterapeuter er forebyggende. Aromaterapi benyttes ofte av friske mennesker med stressrelaterte symptomer. Men aromaterapi og massasje brukes også på personer med lidelser eller tilstander diagnostisert av leger eller analysert av alternative behandlere. Jfr. Ot.prp. nr. 27 (2002-2003) Om lov om alternativ behandling av sykdom mv.

Aromaterapi med bruk av eteriske oljer benyttes blant annet ved stress-relaterte plager som hodepine, søvnløshet og uro, samt ved forkjølelsessymptomer, stive muskler og ledd, insektbitt, solbrenthet og andre hudplager.

 

timebestilling på nett

 

20 % rabatt for barn, studenter og seniorer

 

Konsultasjon/anamnese

For å kunne velge riktig induviduell behandling kartlegges nøkkeldata fra sykdomshistorien, sykdommer i familien og nåværende symptomer under første konsultasjon/anamnese. Aktive symptomer, sykdomshistorikk og arvelig påvirkning vil danne grunnlaget for valg av behandling. Både fysiske, mentale og emosjonelle symptomer og sensasjoner tas med i anamnesen.